Το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα Εβρίτικη Ζυγιά πρωτοεμφανίστηκε το 2007 στα παραδοσιακά γλέντια, δρώμενα, ήθη και έθιμα της Θράκης. Αποτελείται από όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και τη ζωή των ανθρώπων της Θράκης. Η γκάιντα, η θρακιώτικη λύρα, το καβάλι, το νταούλι.  

Εβρίτικη, επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου, το βορειότερο και ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, που ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορική και μουσική παράδοση. Θεωρείται η πατρίδα του Ορφέα, που σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπηση τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας. Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου.
 
Ο σεβασμός στο ύφος και το ηχόχρωμα που παρέδωσαν οι παλαιότερες γενιές μουσικών παντρεύεται με την ανάγκη για συνεχή δημιουργία και σύγχρονες ενορχηστρώσεις, γεννώντας  το αμάλγαμα που προσδιορίζει με ακρίβεια το μουσικό ύφος του συγκροτήματος. Η έρευνα, καταγραφή και αναπαραγωγή τραγουδιών από τη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Θράκη, η αδιάλειπτη συμμετοχή σε θρακικά ήθη και έθιμα, καθώς και η έντονη παρουσία σε πολιτιστικά δρώμενα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας είναι τα κυριότερα στοιχεία  που συνθέτουν την ταυτότητα της  Εβρίτικης Ζυγιάς. Συνοδεία των πατροπαράδοτων θρακικών μουσικών οργάνων  αφήνει πλέον το δικό της ξεχωριστό μουσικό αποτύπωμα στο πλούσιο και ιδιαίτερο μωσαϊκό του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης.
 
 
Τα μέλη :          Παρτινούδης Αλέξης - Θρακιώτικη Λύρα
                   Στράτος Σπύρος - Γκάιντα, Καβάλι
                   Πασόπουλος Στρατής - Τραγούδι, Καβάλι
                   Στράτος Άγγελος - Κρουστά
                   Γουγουλίδης Σωκράτης - Ηχολήπτης Σχήματος