Το μουσικό παραδοσιακό  συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Πέντε νέοι άνθρωποι, με βιώματα και αγάπη για την τοπική μουσική της Θράκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα. Αποτελείται από όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και μνήμη των ανθρώπων της Θράκης. Η γκάιντα, η θρακιώτικη λύρα, το καβάλι, το νταούλι. Όργανα συνυφασμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια με τη Θράκη, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών στη χαρά, στη λύπη, στο γάμο, στο θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά.
 

Εβρίτικη, επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου, το βορειότερο και ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, που ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορική και μουσική παράδοση. Θεωρείται η πατρίδα του Ορφέα, που σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπηση τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας. Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου.
 

Η προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης του μουσικού πλούτου της Θράκης  παντρεύεται με την ανάγκη για σύνθεση, συνεχή δημιουργία και σύγχρονες ενορχηστρώσεις, γεννώντας  το αμάλγαμα που προσδιορίζει με ακρίβεια το μουσικό ύφος της «Ζυγιάς». Η έρευνα, καταγραφή και αναπαραγωγή τραγουδιών που για καιρό ήταν θαμμένα στο ντουλάπι το χρόνου, η αδιάλειπτη συμμετοχή σε θρακικά ήθη και έθιμα, καθώς και η έντονη παρουσία σε πολιτιστικά δρώμενα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας είναι τα κυριότερα στοιχεία  που συνθέτουν τη βαρύτητα της ταυτότητας της  Εβρίτικης Ζυγιάς. Συνοδεία των πατροπαράδοτων θρακικών μουσικών οργάνων  αφήνει πλέον το δικό της ξεχωριστό μουσικό αποτύπωμα στο πλούσιο και ιδιαίτερο μωσαϊκό του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης.
 
 
Ενδεικτικά, κορυφαίες στιγμές στο βιογραφικό του σχήματος αποτελούν:
- η συμμετοχή στα Πανθρακικά Ανταμώματα 2010 και 2014 στις Φέρες και Διδυμότειχο Έβρου αντίστοιχα,
- η εμφάνιση στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων της Λευκάδας 2011,
- η συναυλία στην Αθήνα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013,
- η συναυλία στα Wine Festivals Αλεξανδρούπολης 2013, 2014, 2015,
- οι εμφανίσεις σε Βρυξέλλες (2015), Νυρεμβέργη (2014), Στουτγάρδη (2013), Ντίσελντορφ (2009),
- η συναυλία στο "Paleariza Music Festival" στην πόλη Μπόβα Μαρίνα της Κάτω Ιταλίας το 2013,
- η συναυλία στο Φεστιβάλ Άρδα 2015, 
- η τηλεοπτική εκπομπή "Ελλήνων δρώμενα: Θράκη είναι..."

Η πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά της Εβρίτικης Ζυγιάς εκδόθηκε το Μάρτιο του 2013 με τραγούδια ανέκδοτα από το χωριό Χιονάδες Έβρου. Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος κυκλοφόρησε ακριβώς τρία χρόνια μετά, το Μάρτιο 2016, και περιλαμβάνει 14 ακυκλοφόρητα τραγούδια από την περιοχή της Μακράς Γέφυρας της Ανατολικής Θράκης. 

Τα μέλη :      Παρτινούδης Αλέξης - Θρακιώτικη Λύρα
                   Στράτος Σπύρος - Γκάιντα, Καβάλι
                   Πασόπουλος Στρατής - Τραγούδι, Καβάλι
                   Στράτος Άγγελος - Κρουστά
                   Γουγουλίδης Σωκράτης - Ηχολήπτης Σχήματος